Јога Нидра – Јогиско спиење

Јога Нидра – Јогиско спиење

Јога Нидра е техника за свесно опуштање која потекнува од древните тантрички традиции. Спиењето во јогата не се смета за релаксација. Луѓето мислат дека се опуштаат додека седат во удобна столица со шолја кафе, пијалок или цигара додека гледаат телевизија или кога сурфаат на интернет. Сето тоа претставува само разонода и не ја зодоволува дефиницијата за релаксација. Вистинското опуштање е искуство над сето тоа. Апсолутната релаксација е состојба во која свесноста е нужно присутна. Тоа е состојба на динамично спиење. Тоа е систематска метода за воведување во потполна физичка, ментална и емотивна опуштеност. Името „јога нидра“ води потекло од два санскритски збора „Јога“, кој означува соединување или насоченост во една точка и Нидра што означува спиење. За време на вежбањето на јога нидра, иако се стекнува впечаток дека се спие, свесноста функционира на подлабоко ниво. Поради тоа често се смета за психичко спиење или длабоко опуштање со внатрешна свесност.  Во таа преодна состојба помеѓу спиењето и будната состојба, спонтано се доаѓа до контакт со подсвесното.

Во јога нидра состојбата на опуштеност се постигнува со свртување навнатре и одвојување од надворешното искуство. Ако свесноста се одвои од екстерната перцепција и од спиењето, станува многу силна и може да се искористи за трансформација на човековата природа.

1. Јога – Тантра техника

Јога Нидра е моќна релаксациска и медитациска техника. Потекнува од античката Тантра и е развиена од страна на Свами Сатјананда, во школата за јога во Бихар. Оваа техника предизвикува длабока релаксација на телото, умот, со крајна цел на зголемување на самосвеста.

Техниката на Јога Нидра ви овозможува да останете свесни додека влегувате во состојби на свесност на сонот и спиењето. Состојбата на Јога Нидра се случува кога ќе може да останеме свесни за време на состојба на длабок сон (наречен Праџна во Mandukya Upanishad).

Оваа техника е практична и лесно достапна. Тоа создава длабока релаксација за здравје, ментален мир и повисока свест. Јога Нидра овозможува да се доживеат возвишени состојби на повисока свест.

2. Еден индиски филозофски концепт

Наведени во многу индиски филозофски и митолошки текстови, Јога Нидра е состојба која се јавува кога индискиот бог Вишну спие во времето на уништување на креацијата (наречен pralaya). Вишну е кохезивна моќ на универзумот, па кога тој спие универзумот исчезнува.

Современата употреба на терминот Јога Nidra повеќе се однесува на релаксациска и медитациска техника развиена од страна Свами Сатјананда.

Нај карактеристична црта на Јога Нидра е систематска ротација на свеста во телото, која потекнува од тантричкиот процес на nyasa (што значи „да постави“ или „да се насочи умот во точка“).

Во текот на nyasa јогинот допира различни делови од неговото или нејзиното тело со свеста додека повторува мантри. Кога ова е направено на пропишан начин јогинот е во состојба да разбуди суптилна енергија во рамките на физичката материја  на телото.

Свами Сатјананда препознава дека овие комплексни и античките тантрички техники имаат голем потенцијал, но треба да се променат во облици што можат да се користат во нашите современи животи. Тој го видел голема потреба во модерниот живот за едноставни методи кои имаат моќ да го намали стресот и страдањето. Тој ги поедноставил античките тантрички методи и ги направил достапни и практични.

Тој препознал дека со едноставно поставување на вашата свесност кон дел од телото тој дел ќе биде опуштен и исполнет. Во тој случај се отвора вратата и во други делови од телото и умот за понатамошно лекување и подмладување.

Тој вели дека „сегашниот систем на Јога Нидра кој го измислив, им овозможува на луѓето кои не се запознаени со санскритски мантри да се добијат целосна корист на традиционалната nyasa. Тоа може да биде корисно практикувано од страна на луѓе од било која религија или култура.“