ЈОГА

Да, Јога е секвенци од положби…

Но,чекај малку, тоа е само еден така малечок аспект од тоа што навистина е Јогата!

Бидејќи Јога е некогаш длабоко истегнување на Јога простирката, сепак некогаш е длабоко престојување некаде во длабочините на одаите на нашиот ум…

Понекогаш е длабоко прегрнување на нашите најинтензивни складишта на емоции на дното од океанот на нашите срца…

Понекогаш е тивко седење во спокојство кога се внатре и надвор мириса и изгледа на дива бура…

Понекогаш е здрави закуски и оброци, учења и пракси…

Понекогаш е некои задоволства на вината и свесното набљудување на коренот на нашата потреба за нив…

Понекогаш е нежно прифаќање на некаква заканувачка болка…

Понекогаш е плачење на глас на некои стари закопани плачови…

Понекогаш е смеење до солзи и болка во стомакот поради дозволата да искусиме невина радост во потполност…

Понекогаш е лижење на рани кои сеуште заздравуваат,оние невидливите…

Понекогаш е практицирање на техники за дишење за да се надминат предизвикувачки тешки времиња…

Понекогаш е вкочанување на било какво човечко искуство кое е премногу за да се поднесе и потоа контемплација на нашите лични методи и механизми за справување, како и место на потекло на сето тоа…

yoga-at-home

Понекогаш е признавање на тантрумите на нашето внатрешно дете и понудата на безбедниот простор кој ни е потребен да го обезбедиме ние самите за себеси, за растот и развојот на тоа трауматизирано внатрешно дете во целосна и света,а зрела човечка форма…

Понекогаш е да се биде тука за оние кои имаат потреба иако не сме сеуште комплетно добри во бивањето тука за самите себе…

Понекогаш е чин на прошка за глупавоста на нашите сопствени начини на решавање на проблеми и креирање решенија…

Понекогаш е разбирањето дека сме сите навистина исти, некаде длабоко во с’ржта на нашето битие и дека е навистина точно дека Јас сум Ти и Ти си Јас и дека се низ кое што минуваме низ животот и служи на некоја повисока цел, повисока од нашата индивидуалност…И понекогаш, Јога е да се најде или уште подобро – да се креира снага кога сме најранливи и во нашите најголеми слабости, за да можеме да продолжиме да љубиме и да бидеме достојни за љубење дури и тогаш кога е најлесно да не е така.

Јога е се и сите, xармонична унија на здраво соединување и обединување на спротивнотите во прекрасна симбиоза…