Mindfulness

"Оставете го минатото, не сонувајте за иднината, фокусирајте го вашиот ум на сегашниот момент.“ - Буда

Што е Mindfulness?

Mindfulness е основна човекова способност да бидеме целосно присутни, свесни за тоа каде сме и што правиме, а притоа да не бидеме премногу реактивни или презаситени од она што се случува околу нас. „Mindfulness значи да се обрнува внимание на одреден начин: намерно, во сегашниот момент и без предрасуди“ – Jon Kabat-Zinn.

pexels-anete-lusina-4793276

Видови на пракса Mindfulness

 • Медитација со седење, одење, стоење и движење;
 • Кратки паузи што ги вметнуваме во секојдневниот живот;
 • Спојување на практиката за медитација со други активности, како што се јога или спорт.

Предности на практиката на Mindfulness:

 • Намален стрес;
 • Зголемен фокус;
 • Подобра регулација на емоции;
 • Зголемена емоционална интелигенција;
 • Зголемена емпатија и почит;
 • Зголемена флексибилност;
 • Подобрена физичка благосостојба;
 • Подобрена креативност и соработка.

"Вистинска медитација е начинот на кој го живеете вашиот живот" - Jon Kabat-Zinn

Кои се придобивките од Mindfulness?

Вашиот ум е како и секој друг дел од вашето битие, има придобивки од разбирањето за тоа како работи и можете да го обучите да работи подобро. Поточно, практиката Mindfulness ги има следниве придобивки:

 • Стабилност на умот – одржување на вашиот ум во јасен буден простор отколку во другите крајности на тап или вознемирен ум;
 • Флексибилност на умот – можност да го префрлите вашиот ум на кој било предмет што ќе го одберете, наместо да отскокнува помеѓу голем број проблеми;
 • Самосвесност – да бидете свесни за содржината на вашиот ум и да ги разберете типичните обрасци на вашиот ум;
 • Дејство наместо реакција – станување помалку реактивен, на пр. кога сте лути и избирате како ќе постапите.