Продавница

Лајф коучинг

4.200 ден

Лајф коучингот е услуга обезбедена од обучени професионалци кои работат со поединци за да им помогнат да ги идентификуваат и постигнат своите лични и професионални цели. Лајф коучот им помага на клиентите да добијат јасност за тоа што сакаат да постигнат, да развијат реални и остварливи цели и да креираат акциони планови за да ги постигнат тие цели.

Опис

Лајф коучинг обезбедува одговорност, поддршка и насоки со цел да им помогне на клиентите да останат мотивирани и фокусирани на нивните цели. Придобивките од лајф коучинг вклучуваат подобрена јасност, отчетност, постигнување цел, подобрени односи и поголемо чувство за исполнетост. Сепак, лајф коучингот не е замена за терапија или медицински третман и можеби нема да биде ефикасен за поединци кои не се подготвени или сакаат да направат промени во нивните животи. При изборот на лајф коуч, поединците треба да бараат некој со соодветни квалификации, искуство, коучинг стил, достапност и со кого се чувствуваат добро.

Што е лајф коуч?

Лајф коуч е професионалец кој работи со поединци за да им помогне да ги идентификуваат и постигнат своите лични и професионални цели. Тие се обучени да слушаат активно, да поставуваат моќни прашања и да даваат насоки и поддршка за да им помогнат на своите клиенти да ги надминат пречките и да направат позитивни промени во нивните животи.

Што прави лајф коучот?

Работи со клиентите за да им помогне да добијат јасност за тоа што сакаат да постигнат во нивните животи. Тие им помагаат на клиентите да постават реални и остварливи цели и да развијат акциски планови за постигнување на истите. Лајф коучевите, исто така, обезбедуваат одговорност и поддршка за да им помогнат на клиентите да останат мотивирани и фокусирани на нивните цели. Тие исто така може да обезбедат алатки и техники за помош на клиентите да управуваат со стресот, да ги подобрат нивните односи и да постигнат поголемо чувство на исполнетост и среќа.

Придобивки:

  • Јасност: Им помага на поединците да добијат јасност за тоа што сакаат да постигнат во нивните животи и како да стигнат таму.
  • Одговорност: Обезбедува одговорност и поддршка за да им помогне на клиентите останат мотивирани и на вистинскиот пат.
  • Постигнување на целта: побрзо и поефикасно остварување на своите цели отколку што би можеле самите.
  • Подобрени односи: надградба на своите вештини за комуникација и релации со онолината, што може да доведе до поуспешни лични и професионални односи.
  • Поголемо чувство за исполнетост : насочува кон пронаоѓање на животната мисија и цел и како побрзо да ја реализираат.

Што да барате од лајф коучот:

Ако размислувате да работите со лајф коуч, важно е да најдете некој кој погоден за вас и вашите цели. Еве неколку фактори што треба да се земат предвид при изборот на лајф коуч:

  • Квалификации: Побарајте лајф коуч кој има завршено обука и/или е сертифициран од призната коучинг организација. Ова може да ви помогне да се осигурате дека коучот ги има знаењата и вештините потребни за да обезбеди ефективни сесии.
  • Искуство: Размислете за искуството на коучот и неговата работа со клиенти кои имаат слични цели и предизвици со вашите. Коучот кој им помогнал на другите да ги постигнат резултатите што ги посакувате, најверојатно ќе може да ви помогне да го сторите истото.
  • Стил на тренирање: Различни коучеви имаат различни стилови на работа, па затоа е важно да најдете некој чиј стил резонира со вас. Дали претпочитате коуч кој е подиректен или повеќе соработува? Дали ви треба некој кој ви дава поддршка и емпатија или некој што ќе ве предизвика да ја поминете вашата комфорна зона?
  • Достапност: Погрижете се достапноста на коучот да се усогласи со вашиот распоред и потреби. Дали тие ќе бидат достапни да се сретнат со вас во моменти што ви одговараат? Дали тие нудат онлајн сесии, ако е тоа е погодно за вас?
  • Отчетност: Конечно, важно е да изберете коуч со кој се чувствувате удобно и поврзани. Ќе споделувате лични информации и ќе соработувате тесно со вашиот коуч, па затоа е важно да најдете некој на кого му верувате и со кого се чувствувате удобно. Размислете да закажете првична консултација или сесија за откривање за да видите дали коучот е добро погоден за вас.

Ограничувања на лајф коучингот.

Иако може да биде моќна алатка за личен и професионален развој, тој не е замена за терапија или медицински третман. Лајф коучевите не се лиценцирани терапевти или здравствени работници и не се обучени да дијагностицираат или третираат состојби на ментално здравје или медицински болести. Важно е поединците да побараат соодветна стручна помош ако имаат нарушено менталното здравје или медицински состојби. Дополнително, лајф коучингот можеби нема да биде ефикасен за поединци кои не се подготвени или не сакаат да направат промени во нивните животи.