Слободата доаѓа одвнатре

Слободата доаѓа одвнатре

Каква е вашата основа? Дали стоите на солидна основа? Дали вашата безбедност е заснована на пари, односи или на вашата работа? На што се потпирате секој ден?

Одговорите на овие прашања ќе откријат колку навистина е силна вашата основа. Доколку нашата безбедност се заснова на пари или на одредена работа, ние сме на милост која ние не можеме навистина да ја контролираме. Нашата основа треба да биде доволно силна за да ги поминеме бурите што ни ги приредува животот. Без разлика дали ние ќе ја изгубиме нашата работа или ќе банкротираме, ние треба да бидеме непоколебливи ако навистина сакаме да го преживееме овој живот со главата над вода.

Ова може да звучи чудно за некои, но тоа е чиста вистина. Да се биде вистински слободен значи да се потпреме на нештата кои не можат да се скршат или одземат. Колку и да барам успех во овој земен живот и колку и да се обидувам да ги добијам работите како што се финансиска независност, знам дека никогаш нема да се стекнам со овој вид на успех што навистина е важно доколку не сум верен на себе. Нашата основа е во свесноста, колку и да се обидуваме да го одвлечеме вниманието од оваа вистина. Нашите вредности дефинираат кои сме ние и ја бојат сликата на тоа кои навистина сакаме да бидеме.

Без разлика на тоа кои се вашите вредности, доколку не можете да ја издржите „совршената бура“ на вашиот живот, тогаш вашата основа ќе се разбие и ќе падне. Ако навистина сакате да ја добиете својата слобода, тогаш остварете ги вашите цели и достигнете ги вашите соништа во овој живот, но најпрвин мора да имате основа на која може да застанете, на каква може да се потпрете. Без тоа вие ќе се удавите во водата.

Затоа ние ве охрабруваме да погледнете во вас и да видите од каква основа сте вие навистина направени. Ако таа е изградена од нешта што може да се скршат или да се одземат од вас тогаш треба да барате на друго место да застанете. Многу може да успеат во еден момент или некој друг, но оние со силна основа ќе го преживеат тестот на времето.