Mindfulness

"Вистинска медитација е начинот на кој го живеете вашиот живот."
Jon Kabat-Zinn

Факти за Mindfulness

 1. Mindfulness не е нејасна или егзотична. Нам ни е познато затоа што тоа е она што веќе го правиме, како сме веќе. Зазема многу форми и оди со многу имиња.
 2. Mindfulness не е посебна додадена работа што ја правиме. Ние веќе имаме капацитет да бидеме присутни и не бара од нас да смениме кои сме. Но, можеме да ги култивираме овие вродени квалитети со едноставни практики кои се научно докажани за да имаат корист самите себе, нашите најблиски, нашите пријатели и соседи, луѓето со кои работиме и институциите и организациите во кои учествуваме
 3. Не треба да се менувате. Решенија што бараат од нас да смениме кои сме или да станеме нешто што не сме, не ни успеваат одново и одново. Mindfulness го препознава и негува најдоброто од тоа што сме ние како човечки суштества.

Mindfulness има потенцијал да стане трансформативен социјален феномен. Еве зошто:

 • Секој може да го стори тоа. Практичноста на Mindfulness ги негува универзалните човечки квалитети и не бара никој да ги менува своите верувања. Секој може да има корист и лесно е да се научи.
 • Тоа е начин на живеење. Свеста е повеќе од обична пракса. Внесува свесност и грижа за сè што правиме – и го намалува непотребниот стрес. Дури и малку ги прави нашите животи подобри.
 • Заснова на докази. Не мора да внимаваме на верата. И науката и искуството ги покажуваат нејзините позитивни придобивки за нашето здравје, среќа, работа и врски.
 • Тоа предизвикува иновации. Додека се справуваме со зголемената комплексност и неизвесност на нашиот свет, внимателноста може да нè доведе до ефективни, еластични, евтини одговори на навидум нерешливи прашања.
woman-sunset-doing-yoga

Кои се придобивките од Mindfulness?

Вашиот ум е како и секој друг дел од вашето битие, има придобивки од разбирањето за тоа како работи и можете да го обучите да работи подобро. Поточно, практиката Mindfulness ги има следниве придобивки:

 1. Стабилност на умот – одржување на вашиот ум во јасен буден простор отколку во другите крајности на тап или вознемирен ум.
 2. Флексибилност на умот – можност да го префрлите вашиот ум на кој било предмет што ќе го одберете, наместо да отскокнува помеѓу голем број проблеми
 3. Самосвесност – да бидете свесни за содржината на вашиот ум и да ги разберете типичните обрасци на вашиот ум.
 4. Дејство наместо реакција – Станување помалку реактивен, на пр. кога сте лути и избирате како ќе постапите.

Како работи?

Додека најголемиот дел од она што го постигнуваме е со „правење“, Mindfulness ги постигнува своите цели „не правејќи“, едноставно со набљудување. Се чини дека го постигнал својот успех со тоа што ќе ни овозможи да ги видиме нашите мисли и емоции за тоа какви се, мислите што ги имаме во моментот и емоциите што ги доживуваме.

Мислите од типот „Сигурно сум глупав“ се суптилни и генерално им веруваме некритички. Бидејќи внимаваме на нашите мисли, постепено добиваме идеја дека тоа се само мисли што ги имаме и нема потреба да им веруваме некритички. Слично на тоа, со чувството како „гнев“, ние почнуваме да сфаќаме дека тоа е чувство кое во моментов е силно во нас, но не повеќе од тоа, во моментов имаме лутина, но тој не нè дефинира и ќе помине. Престануваме да се идентификуваме со мислите и емоциите. Нашиот ум престанува да биде под контрола на силните чувства и мисли и полека стапува под наша сопствена контрола.